Det har nog inte undgått någon att elpriserna har stigit kraftigt under året, framför allt under de senaste månaderna. Det har talats om det i media och inte minst syns det på fakturorna. De priser som vi har nu har vi inte sett på tio år, inte ens under vintermånaderna.
Anledningen till att priserna är så höga just nu är flera. Dels handlar det om att de grundläggande priserna på kol, olja och gas har stigit rejält under 2021. Detta i sin tur beror delvis på att företag och industrier inte längre går på sparlåga p.g.a. Coronapandemin, utan har tvärtom återstartat med rejäl kraft. Detta driver upp efterfrågan på el och bränsle för att driva industrier och verksamheter.
En annan orsak till att elpriserna är så höga är att priset på utsläppsrätter också stigit kraftigt under 2021 och förväntas fortsätta stiga. Utsläppsrätterna regleras på europeisk nivå och taket för det maximala antalet utsläppsrätter sänks successivt. För många europeiska elproducenter är det nödvändigt att köpa utsläppsrätter, men i takt med att utbudet minskar och efterfrågan ökar så ökar priset. Den svenska och nordiska elen säljs i konkurrens med den europeiska eftersom elsystemen hänger ihop och det går att transportera el från Norden till andra länder. Är priset på el högre i andra länder påverkar det därmed det nordiska elpriset.
Just nu ser vi stora prissvängningar på marknaden. I slutet på förra veckan sjönk prisprognosen relativt kraftigt p.g.a. att väderprognoserna lovade regn som därmed skulle fylla på vattenmagasinen och förbättra förutsättningarna för vattenkraften. I den senaste prisprognosen har priserna återigen stigit. Just nu ser det ändå ut som att september blir den dyraste månaden i elområde 1, 2 & 3 jämfört med kommande månaderna under hösten och vintern. I Elområde 4 som nu upplever betydligt högre priser än övriga elområden visar prognosen på högre priser under kommande vinter.
När vi tittar på elpriset över en längre period har elen inte blivit dyrare. Däremot böljar priset idag både mer uppåt och mer nedåt än tidigare. För en tid sedan var elpriserna extremt låga för att sedan tvärt vända uppåt igen. Det här tyder på en obalans i hela systemet.
På längre sikt har ett rörligt elavtal, vilket innebär att man följer med i elbörsens svängningar, lönat sig. Men om man känner sig orolig för en kraftig prisuppgång under hösten och vintern finns alltid möjligheten att teckna ett fast elpris som säkrar din kostnad för elen under bindningstiden. Ett tredje alternativ är att teckna ett rörligt avtal med pristak, där du aldrig behöver betala mer än pristaket för elen du använder.
Tillbaka till toppen