1. Mer grönt och bättre kött
Köttproduktion innebär utsläpp av växthusgaser – både metangas från djurhållningen och lustgas vid tillverkning och användning av konstgödsel för att odla foder. Ät lite mindre kött och grilla något vegetariskt i sommar – det är klimatsmart. Ett smarrigt tips är att skiva upp en aubergine, skära små snitt, addera färsk salvia och lägga på grillen. Eller varför inte grilla hel blomkål på indirekt värme (inte direkt över glöden). Du kan även grilla frukt. Vad sägs om hastigt grillade jordgubbar serverade med vaniljglass och myntasocker som en härlig avslutning på middagen? Om du grillar kött välj svenskt naturbeteskött som håller landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden.
2. Skippa tändvätskan
Tändvätska görs nästan uteslutande av fossila oljeprodukter. När den förbränns bildas koldioxid som påverkar klimatet. Men det finns klimatsmartare sätt att tända grillen: använd en eltändare eller varför inte tändkuber eller tändpapper märkta med Bra Miljöval.
3. Kol, gas eller el?
Gasol är en fossil petroleumprodukt som ger utsläpp av koldioxid som påverkar klimatet mer än grillkol när den förbränns. Och dessutom tycker många att grönsaker, fisk och kött smakar ännu bättre på en kolgrill. Vi vill givetvis också slå ett slag för elgrillen. Bekvämt när du vill grilla, men kanske inte får på grund av bestämmelser som förbjuder öppen eld.