När det kommer till energiförbrukning talas det ofta om många bäckar små och det är alltid en god idé att se över alla delar av din energianvändning för att dra ner kostnaderna maximalt. Självklart påverkar det elpriset positivt om du till exempel minimerar användandet av varmt vatten och tvättar kläder med full maskin. Men, om du vill ta tag i och attackera problemet där det är som störst bör du se över uppvärmningen av ditt boende.
I svenska hushåll går i snitt 74 % av den totala energiförbrukning åt till att värma upp bostaden. För att sänka dina elkostnader och göra största möjliga påverkan på din elräkning är det därmed uppvärmningen av ditt boende och din värmekälla du bör se över först. Ett effektivt sätt att dra ner kostnaden med din befintliga värmekälla är att sänka värmen i din bostad. För varje grad du sänker inomhustemperaturen minskas uppvärmningskostnaden med cirka fem procent. Att byta din värmekälla och uppvärmning av huset är ofta en dyr investering men här kan du dra ner energikostnaden rejält och spara många tusenlappar varje år. En annan del för att spara in på uppvärmningskostnaden är att hålla värmen inne i huset. Om du bor i ett äldre hus kan det vara dags att täta ordentligt kring fönster och dörrar samt kolla upp möjligheten att tilläggsisolera.
Om du redan har ett fastprisavtal är det bara att avvakta under avtalsperioden. Om du däremot står inför valet av ett nytt elavtal rekommenderar vi i dagsläget ett rörligt avtal som följer marknadens svängningar. Anledningen är för att det fasta priset är väldigt högt just nu, vilket kan slå tillbaka om det rörliga priset går ner igen. Vill du däremot ha total kontroll på kostnaden under vintern är fastpris det enda alternativet.
En tydlig trend senaste månaderna har varit att spotpriset på el svängt snabbt mellan olika dagar och tider på dygnet. Med timpris betalar du för din el timme för timme och kan på så sätt styra din förbrukning till tider på dygnet då priset är lägre. Över dygnet varierar oftast elpriset kraftigt timme för timme. Exempelvis har elpriset i september under natten legat på runt 30-50 öre/kWh för att sedan på morgonen när efterfrågan gått upp legat på runt 200-300 öre/kWh. Här finns stora besparingar att göra och om du har möjlighet att tidsstyra din förbrukning kan ett Rörligt elavtal med timpris vara det absolut bästa.
Teckna Rörligt förnybart med timpris här!
Tillbaka till toppen