I “Kvartalsnyheter med Wegener” tar vår ekonomiansvarige, Alexander Wegener, scenen för att kasta ljus över det gångna kvartalet. Han delar med sig av insikter om varför elpriserna utvecklades som de gjorde och ger också en prognos för framtiden.
Nu är vi inne i juli och elpriserna har sjunkit rejält jämfört med tidigare i våras, särskilt i mellersta och norra Sverige.
Redan i maj föll priserna markant jämfört med april. Maj var en varm månad, vilket minskade behovet av uppvärmning och därmed efterfrågan på el. Dessutom var tillrinningen till vattenkraftverken högre än normalt, vilket också bidrog till att pressa priserna nedåt. Vid slutet av maj var fyllnadsgraden i de svenska vattenmagasinen 46%, jämfört med det normala 42% vid samma tidpunkt. Under juni har mycket nederbörd fortsatt att fylla på vattenmagasinen, vilket hjälper till att hålla elpriserna nere.
I södra Sverige, elområde 4, har priserna däremot hållit sig betydligt högre. Detta område påverkas mer av den tyska elmarknaden, där priserna har varit högre än i Norden. Den tyska elmarknaden prissätts till stor del av kostnaden för gas, kol och utsläppsrätter, vilka alla ökade i pris under maj jämfört med april.
Även om de europeiska gaslagren är välfyllda, steg gaspriserna kraftigt i början av juni på grund av ett oplanerat avbrott vid en gasanläggning i Norge. Norge har blivit Europas största leverantör av naturgas sedan importen av rysk gas minskat. Ryssland exporterar fortfarande viss gas till Europa, främst till Österrike. I slutet av maj uppstod juridiska problem mellan Österrike och det statliga ryska Gazprom, vilket också bidrog till att driva upp gaspriserna och därmed elpriserna i elområde 4.
Framöver förväntas elpriserna hålla sig på en låg nivå under sommaren i elområde 1-3. I elområde 4 förväntas priserna sjunka från och med juli, för att sedan stiga igen framåt hösten i hela Sverige.
Som vanligt finns det en viss osäkerhet i prognoserna, och resultatet av det nyligen genomförda EU-valet och hur den nya sammansättningen av EU-parlamentariker kommer att påverka EU klimat- och energipolitik bidrar till denna osäkerhet.
Tillbaka till toppen