Kvartalsrapport
Vi kan nu blicka tillbaka på en sommar och tidig höst med rekordlåga elpriser i stora delar av Sverige. I augusti nådde till exempel det genomsnittliga spotpriset i elområde 3 sin lägsta nivå sedan elmarknaden avreglerades 1996, med cirka 8,5 öre/kWh.
I elområde 4 har priserna legat högre, då området påverkas mer av elpriset i Europa, som generellt sett är högre än i Norden. Priserna har varierat en del under perioden; exempelvis var de högre i juni än i maj, men samtidigt de lägsta junipriserna sedan 2020 i samtliga elområden.
I september steg elpriset i elområde 3, jämfört med augusti, men det är fortfarande lågt i jämförelse med tidigare år. I Elområde 1 och 2 var de närmast oförändrade medan det sjönk tydligt i elområde 4.
Sammanfattningsvis har faktorer som elproduktion, efterfrågan, hydrologisk balans (fyllnadsgrad i vattenmagasin), samt priset på naturgas, kol och olja, tillsammans med den ekonomiska utvecklingen bidragit till det gynnsamma läget och de låga elpriserna.
Prisprognos framåt
När vi blickar framåt mot hösten och vintern ser vi en relativt förutsägbar prisutveckling med stigande elpriser i takt med sjunkande temperaturer och ökad efterfrågan på el för uppvärmning. Ett undantag är elområde 4, där priserna i oktober förväntas vara lägre än i september, innan de sedan stiger i linje med resten av landet.
Trots en stabil marknadsprognos inför vintern finns det några yttre faktorer som kan påverka prisutvecklingen. Världshändelser som konflikten i Mellanöstern och kriget mellan Ryssland och Ukraina är två av de största osäkerhetsmomenten. En oväntad upptrappning kan driva upp elpriserna, medan en avtrappning eller lösning kan bidra till sjunkande priser.
En annan viktig faktor är övergången till den flödesbaserade kapacitetsberäkningsmodellen som träder i kraft den 29 oktober 2024. Detta system syftar till att optimera elflödet mellan länderna i regionen, vilket kan leda till högre elpriser för svenska hushåll och företag. Svenska Kraftnät och dess nordiska motsvarigheter implementerar modellen i linje med EU-regelverket för att effektivisera elnätets användning i Europa. För Sverige innebär detta att priserna i elområde 1-3 förväntas öka med några procent, medan elområde 4 kan se en viss minskning.
Sammanfattningsvis ser vi fram emot en vinter med en i stort sett stabil energimarknad, med goda vattenreserver och välfyllda gaslager i Europa. Om inga oförutsedda händelser inträffar, förväntar vi oss något lägre elpriser denna höst och vinter jämfört med förra året.
Bilden nedan visar historiska spotpriser och en prognos för framtiden.
Tillbaka till toppen